Allt fler av Tekniska verkens kunder väljer att producera sin egen el. I Katrineholm har den anslutna solcellseffekten nu passerat 1MW, vilket motsvarar en årlig produktion på 950 000 kWh, vilket i sin tur kan jämföras med det årliga elbehovet för ungefär 400 normalstora lägenheter. En mikroproducent producerar sin egen el i små anläggningar som exempelvis solpaneler eller små vindkraftverk. Den första mikroproducentanläggningen i Katrineholm anslöts 2010 och idag är det 40 stycken som är anslutna.
En av de kunder som hjälpt Tekniska verken att passera 1MW är Ove Johansson som har installerat 5,2 kW solceller. Årligen kommer de att producera ca 5000 kWh/år, vilket motsvarar större delen av hans behov av el till hushållet exklusive uppvärmning.
– Min pelletspanna gick sönder och då började jag titta på andra energikällor. Efter ett studiebesök i solcellsparken här i Katrineholm bestämde jag mig för solel eftersom det är miljövänligt, och dessutom billigare än exempelvis pelletsalternativet. Hittills är jag jättenöjd med mitt val, solcellerna har fungerat mycket bra och producerar till och med ett överskott av solel som jag kan sälja vidare, säger Ove Johansson, mikroproducent i Katrineholm.
Tekniska verkens vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och där är den förnyelsebara energin viktig.
– Vi är glada att allt fler i Katrineholm vill bli mikroproducenter och vara med och ta ansvar för vår miljö. Ska vi bygga världens mest resurseffektiva region behöver alla hjälpa till. Ju mer förnybar energi vi kan producera tillsammans, desto bättre, säger Lovisa Fricot Norén, vd Tekniska verken Linköping Nät AB och Tekniska verken Katrineholm Nät AB.
Källa: Tekniska verken