Energimyndigheten ger Svenska Miljöinstitutet IVL i uppdrag att driva regeringsuppdraget Smart City Sweden. IVL ska gemensamt med regioner och andra aktörer vidareutveckla, koordinera och hålla samman besöksverksamheten inom ramen för en nationell demonstrationsplattform.
– Sverige ligger redan i dag långt framme inom smarta och integrerade urbana system, till exempel hur vi använder avfallshantering och vattenrening till biogasproduktion för kommunala transporter. Genom den nationella plattformen ska svenska lösningar samlas och demonstreras för att attrahera fler utländska besökare som är intresserade, inte bara av att utveckla hållbara stadslösningar, utan även investera i svenska satsningar, säger Lina Groth affärsutvecklare inom internationella marknader på Energimyndigheten.
IVL har vunnit upphandlingen som ramavtals leverantör för att driva en nationell besöksplattform som är en del av uppdraget Smart City Sweden. Bakgrunden till detta är en regeringssatsning på att driva hållbar stadsutveckling både nationellt och internationellt.
– Fler aktörer och företag kommer att få möjlighet att skapa affärs- och samarbetsmöjligheter med de internationella delegationer som kommer till Sverige. För att uppnå detta kommer vi att jobba fokuserat med besökshanteringsprocessen tillsammans med svenska utlandsmyndigheter, energiråd, innovationsråd och prioriterade Business Sweden-kontor i andra länder, säger Hanna Eriksson Lagerberg på IVL, som är verksamhetsansvarig för plattformen.
Den nya satsningen på 100 miljoner kronor, som pågår mellan 2018–2021, går ut på att bygga, genomföra och vidareutveckla en demonstrationsplattform som bidrar till nationell kraftsamling och knyter samman regionala satsningar i Sverige.
I och med att upphandlingen är klar har nu Energimyndigheten skrivit ett ramavtal med IVL som tidigare har varit verksam med att bygga upp en besöksplattform i Hammarby Sjöstad. Intresset för plattformen har varit stort redan från början. Sedan invigningen i maj 2017 har Smart City Sweden tagit emot över 3000 besökare från 37 olika länder.
Källa: Energimyndigheten