Telia och PTS genombrott: flera månaders reservkraft på mobilbasstation med vätgas som en av flera hållbara energikällor
2024-12-06
Bild:Telia
Del av Telias mobilbasstation i Roslagen
I ett pilotprojekt på en mobilbasstation i Roslagen har Telia och Post- och Telestyrelsen (PTS) lyckats förlänga reservkraften från dagens 4 timmar till 110 dagar. Detta genom en kombination av egenproducerad fossilfri vätgas, bränsleceller, solceller och batterier. Ett banbrytande resultat för Sveriges mobiltillgänglighet som banar väg för framtidens beredskap vid omfattande elavbrott.
Mobilbasstationers huvudsakliga energikälla är idag ström från elnätet, med batteri och dieselaggregat som reservkraft. Samtidigt har fossilfri vätgas blivit viktig för klimat- och energiomställningen och bedöms påverka framtidens elförsörjning. Med det som bakgrund driver Telia och PTS sedan 2022 ett unikt pilotprojekt som utforskar hur vätgas, i kombination med andra energikällor, kan förlänga reservkraften och driftstiden för mobilbasstationer i händelse av längre kraftbortfall.
På en av Telias master i Roslagen testas nu en kombination av solceller, batterier och vätgasbaserade bränsleceller, med möjlighet att både tillverka och lagra vätgas på plats. Den nya energilösningen för reservkraft är långsiktig, fossilfri och förnyelsebar, och har resulterat i en driftstid under strömavbrott på minst 10 dygn, som kan förlängas upp till 110 dygn vid större och mer omfattande elavbrott.
– Vi är alla beroende av stabil strömförsörjning för att säkerställa en redundant och pålitlig uppkoppling. Med samhällets krav på tillgänglighet och det rådande omvärldsläget finns ett ökat behov av att försörja master även vid längre strömbortfall. Därför är det viktigt att vi tillsammans utforskar om reservkraft som förmåga kan förstärkas. Vi är otroligt nöjda över de insikter som projektet redan gett oss, som kan bli helt avgörande för att fortsatt utveckla robusta och hållbara lösningar som möter dagens utmaningar och framtidssäkrar vår nätinfrastruktur, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.
Projektet i Roslagen är det första av sitt slag och syftar till att maximera driftstiden ”off grid” i kombination med förnybar elproduktion på plats. Detta genom att identifiera nya, kostnadseffektiva och långsiktiga metoder som stärker både hållbarhet och tillgänglighet.
– Enbart batterier eller diesel är inte långsiktigt hållbara lösningar för att säkra längre reservkraft på viktiga mobilsiter och motståndskraft inom Sveriges digitala infrastruktur. Det krävs en kombination av flera teknologier och fortsatt utveckling, vilket har varit högsta fokus i projektet. Resultaten hittills är banbrytande inom sitt område, med flera månaders reservkraft jämfört med de 4 timmar som uppnås enligt dagens föreskrifter, säger Anders Ekblad, ingenjör på enheten för robusthet, på PTS och fortsätter:
– Vätgasen som driver anläggningen kan dessutom produceras lokalt baserad på förnyelsebara energikällor, vilket blivit en ren bonus. Nu tas viktiga steg mot en hållbar och mer resilient digital infrastruktur och vi ser fram emot att dela slutresultatet.