Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

3D visar vägen till säkrare anläggning


2021-04-01

Bild: FVB

Nu kan Umeå Energi fokusera på vilka punkter som är kritiska i rörsystemet på värmeverket i Ålidhem. FVB har genomfört en 3D-skanning, 3D-modellering och expansionsberäkning i anläggningen för att få fram rätt fakta.
– Nu kommer vi få en bättre och säkrare anläggning, säger Konny Lindberg, ansvarig för anläggningsutveckling på Ålidhems värmeverk.

Som anläggningsägare måste man ha koll på livslängden av olika delar i värmeverken. Det är sedan 31 december 2019 krav på att alla företag med trycksatta anordningar i klass A och B måste ta fram livslängdsjournaler som beskriver anläggningens återstående livslängd. Till trycksatta anordningar räknas allt från stora pannor till värmeväxlare, mindre kärl och rörledningar. Kravet på livslängdsjournaler är i grunden en arbetsmiljöfråga, för om viss utrustning inte är säker under hela dess uppskattade livslängd ökar risken för olyckor.

Arbetet med att ta fram en livslängdsjournal är dock inte alltid så enkelt, då det kan handla om äldre anläggningar där det saknas dokumentation. Just så var det för Umeå Energi vad gäller Ålidhems värmeverk, som består av anläggningsdelar som är byggda i slutet av 1960-talet fram till slutet av 1980-talet. I anläggningen finns två bioeldade pannor, tre oljepannor och en elpanna som producerar fjärrvärme på totalt cirka 200 MW. Anläggningen var tidigare huvudproduktionsanläggning, men används numera framförallt som spetsanläggning.

– Som ett led i att bättre bedöma var vi befinner oss i livscykeln på anläggningen fanns det, i avsaknad av ritningar, ett behov av att skanna vår hetvattenhall och sopugnshall. Genom en 3D-modell skulle vi i en första fas kunna analysera kritiska rörledningar som fjärrvärmeledningar samt primär- och sekundärledningar kring pannorna, säger Konny Lindberg.

Han började arbeta på Umeå Energi för åtta år sedan och har tidigare arbetat som bland annat rörkonstruktör.

– Redan när jag började arbeta på värmeverket i Ålidhem hade jag en känsla av att rörsystemen hade en del kritiska positioner, vilka vi nu med FVBs hjälp har detekterat. Det är en anläggning där många rör sitter väldigt trångt och kompakt. När värmeverket var huvudproduktionsanläggning var det få stopp och starter och därmed också en jämnare temperatur, säger Konny Lindberg och fortsätter:

– Att ha många stopp och starter med stora variationer i temperatur och tryck, som det blir i en spetsanläggning, är mer påfrestande för rören. Det har därför känts angeläget att verkligen ta reda på i vilket skick de olika rören är i och hur hårt belastade de är.


Komplext rörsystem
FVB vann upphandlingen för arbetet, vilket har omfattat 3D-skanning, 3D-modellering och expansionsberäkning. I början av mars, precis innan coronapandemin bröt ut på allvar, var David Jonsson, Jihad Ajlouni och Eric Skoglund från FVB på plats på Ålidhems värmeverk under en tvåveckorsperiod.

– Vi såg direkt att det var ett väldigt komplext rörsystem så det var ett mycket intensivt arbete när vi var på plats, men därefter har vi tillgång till all information, säger David Jonsson, som sedan inskanningen av värmeverket i Umeå har skött allt arbete från Västerås.

– Jag ska erkänna att jag först var lite skeptisk till att vi skulle jobba så mycket på distans, men det har fungerat otroligt bra. Det handlar om bra teknik, god planering, men också om tillit till varandras kompetens, säger Konny Lindberg.

För att få tillgång till den information som FVB har fått genom skanning, fick man tidigare göra manuella mätningar vid platsbesöken, något som är väldigt tidsödande. Nu ställs en laserskanner upp på ett stativ och fotograferar först runtom i 360° för att sedan mäta miljoner punkter ifrån dess position med noggrannhet på millimeternivå. Skannern flyttas därefter runt i anläggningen så att hela anläggningen blir skannad.

– Redan på plats kan vi se en snabbversion av vad vi skannat, så att vi inte riskerar att missa något, säger David Jonsson.

Under perioden på plats har även rörsystemen spårats och erforderlig information dokumenterats ner till 3D-modellen och expansionsberäkningen.

Efter inmätningen av anläggningen har David Jonsson, Jihad Ajlouni och Dennis Kilestad byggt upp en 3D-modell som innehåller information om alla ingående delar. Därefter har de genomfört expansionsberäkning på rörsystemet och vilka punkter i rörsystemet som är de mest kritiska.

– Nu har vi genomfört samtliga delar, så nu fortsätter arbetet för Umeå Energi att hantera dessa kritiska punkter, säger David Jonsson.


Ger stort mervärde
Konny Lindberg är väldigt nöjd med upplägget av arbetet och den information de nu har fått.

– Nu kan vi gå från att ha en känsla till att verkligen veta var det finns kritiska punkter i rörsystemet. Det gör att vi kan få kontroll. Det är högst troligt att vi kommer att arbeta vidare på det här sättet även med våra andra anläggningar, säger Konny Lindberg.

– Att ha allt samlat i 3D gör att jag kan gå in i anläggningen i efterhand, även om jag inte är på plats. Jag har kunnat hämta mycket information, som jag tidigare inte hade tillgång till, vilket är ett stort mervärde, säger Konny Lindberg vidare.

Vad gäller de kritiska punkterna har Umeå Energi redan vidtagit en rad med säkerhetsåtgärder.

– Det handlar ju om rör med 120-gradigt vatten. De får inte haverera och skada någon i personalen. Vi har satt upp kameror och tagit fram nya rutiner om man ska arbeta vid de rör som är kritiska. Vi har också tagit fram körstrategier, som är snällare mot rören, säger Konny Lindberg och avslutar:

– Nästa steg är att bygga om och förstärka de kritiska delarna i anläggningen. Det blir ett arbete för 2021 och kommer att skapa en säkrare anläggning.


Källa: FVB

Tipsa en vn Skriv ut





Energiföretagen kommenterar: Elmarknadsutredningen har överlämnat sitt betänkande

Den 24 april överlämnade Elmarknadsutredningen sitt betänkande till regeringen. Förslagen omfattar flera områden, alltifrån investeringar i ny kraftproduktion till anvisningsavtalens upphörande. Energifö...

Läs mer
deutsche-windtechnik
C4 Energi tar stora steg mot en hållbar framtid med nästan 100% fossilfri elproduktion, produktionsrekord för biogas och nya satsningar på energieffektivisering, enligt hållbarhetsrapporten för 2024

Pressmeddelande: C4 Energi presenterar hållbarhetsrapporten för 2024

  • Nära 100 % fossilfri elproduktion
  • Produktionsrekord för biogas
  • Utökad satsning på energieffektivisering

Hållbarhetsrapporten för 2024 visar att C4 Energi fortsätter...

Läs mer
Gotfire
Kraftvärmeverket på Torsvik hanterar avfall från både hushåll och verksamheter. En anläggning som tar hand om restavfall som inte går att återvinna.

Ökade utsläpp från Jönköping Energi – flera faktorer bakom förändringen

Jönköping Energi stod under 2024 för en stor andel av Jönköpings läns rapporterade utsläpp av växthusgaser. Bolaget driver flera anläggningar för...

Läs mer
Heta utbildningar
<div class=\

Deponi blev solpark - Rottneros Bruk matar in 2,5 miljoner kWh solel rakt in i produktionen

Jakten på lägre elkostnader tog Rottneros Bruk till en oväntad plats – en gammal deponi, som länge saknat värde, blev grunden för deras nya solpark. Tillsammans...

Läs mer
Statkraft
En förutsättning för cementindustrins klimatomställning är tillgång till el och ett stärkt elnät.

Ytterligare 102 miljoner stärker Gotlands elnät och bidrar till cementindustrins omställning

Att höja kapaciteten av Gotlands elnät är nödvändigt för att industrin och ön ska kunna fullfölja sin klimatomställning. Med EU-finansiering från...

Läs mer
Clinton
<span>– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.</span>

Koldioxid i ny form – tekniksprång i Linköping

Tekniska verken i Linköping är först i landet med att bygga en anläggning som kan uppgradera koldioxid från biogasproduktionen så att den bli godkänd för...

Läs mer
KL Industri


Positivt med förslag om finansieringsmodell för ny kärnkraft

Vid en pressträff idag presenterade regeringens proposition om finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft. Energiföretagen välkomnar att staten tar ett...

Läs mer
dekon_550
Fredrik Engström (vänster i bild) blir ny chef för Värme & Kyla på Luleå Energi. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus Johansson (höger i bild), in i sin nya roll som projektchef för projektet Framtidens fjärrvärme.

Projektet Framtidens fjärrvärme går in i ny fas

Luleå Energi tillsätter Fredrik Engström som ny chef för Värme & Kyla, ett affärsområde under stor utveckling. Samtidigt kliver den tidigare chefen, Magnus...

Läs mer
Melbye
På Spinneriet i Lindome installerades ECOKRAFTs solcellslösning SmartSolarBox på bara sex timmar – snabbt, smidigt och utan att störa verksamheten.

Historisk byggnad möter framtidens teknik – Venturi Fastigheter väljer ECOKRAFT för solcellsinstallation på Spinneriet i Lindome

Spinneriet i Lindome har en lång historia som en plats för hantverk och industriell utveckling. Idag är byggnaden en kreativ hubb som rymmer butiker, kontor samt aktörer inom...

Läs mer
metrotherm


Elektronikmässan 2025 – Över 85 produktnyheter och 600 produkter visas upp i Stockholm

Elektronikmässan 2025, som äger rum den 2–3 april på Kistamässan, blir årets största samlingsplats för elektronikbranschen. Med över 85 produktnyheter...

Läs mer
Solarsupply
Linda Östberg på plats i kraftvärmeverket Heden 3 i Karlstad.

Karlstads Energi i miljonsatsning på forskning för ett robust och hållbart energisystem

Karlstads Energi och 19 andra energiföretag från hela landet satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges...

Läs mer
Solpalnet


Fortsatt förtroende från energibolaget Ellevio – Omexom tecknar nytt långsiktigt avtal

Energibolaget Ellevio har valt att ge Omexom fortsatt förtroende genom ett nytt strategiskt avtal, vilket innebär att bolaget fortsätter att spela en nyckelroll i utvecklingen av...

Läs mer
flamkontroll
markbaserad solcellsanläggning

KP Energy storsatsar på markbaserade solcellsanläggningar för Sveriges lantbrukare

Behovet av förnybar energi ökar stadigt, och allt fler lantbrukare och markägare ser fördelarna med att investera i solceller. KP Energy, en ledande grossist inom solenergi och en...

Läs mer
cortus
Hållbar AI för energisektorn 

AI och energisektorn: Att utveckla framtidens hållbara teknologi

I takt med att artificiell intelligens revolutionerar allt fler branscher ökar också dess miljöpåverkan. Många ser AI som en självklar lösning för ökad...

Läs mer
I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun.

Mullsjös fjärrvärme blir en del av Solör Bioenergi

I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun, genom ett förvärv från Mullsjö Energi & miljö AB....

Läs mer
Bravida Offshore

Bravida Danmark tecknar nytt avtal med Energinet för underhåll av förnybar infrastruktur

Bravida Danmark ingår i ett nytt avtal med Energinet för underhåll och inspektion på åtta av Energinets havsbaserade anläggningar i Danmark. Avtalet sträcker...

Läs mer
Alexander Riddermark, VD på Riddermark Bil 

Riddermark Bil nominerad till Solenergipriset 2025

Riddermark Bil har blivit nominerad till det prestigefyllda Solenergipriset 2025, en utmärkelse som delas ut av Svensk Solenergi för att lyfta fram banbrytande initiativ inom solenergi....

Läs mer


Starkt resultat för Göteborg Energi 2024 ger kraft i energiomställningen

Göteborg Energi gör ett starkt ekonomiskt resultat för 2024. Det står klart sedan VD Per-Anders Gustafsson överlämnat koncernens årsredovisning till styrelsen....

Läs mer


Bravida Danmark säkrar ny 1,4 kilometer lång elförsörjning för förnybar fjärrvärme

Bravida Danmark har tecknat avtal med Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR) för att etablera en ny elförsörjning för mer förnybar fjärrvärme för...

Läs mer
Varmt välkommen till vår monter A09:29!🔹

OEM Automatic ställer ut på Elmia Solar 4–6 februari

OEM Automatic är stolta över att delta på Elmia Solar, den ledande mötesplatsen för solenergibranschen. Mässan samlar aktörer inom solenergi, laddning,...

Läs mer
Tillsammans med Yara är Energifabrikens sikte inställt på att producera biodrivmedlet rapsmetylester (RME) tillverkad av fossilfritt odlad raps.

Klimatsmart gödsel viktigt för fossilfritt bränsle

Energifabriken-gruppen producerar och distribuerar idag 100 procent förnybara bränslen, elektrifieringslösningar och biooljor. Företaget har en vision om att öka tempot i den...

Läs mer
<span>Bilden visar ett layoutförslag för hur ett nytt kraftvärmeverk skulle kunna se ut. Illustration från Hedemora Energi.</span>

Hedemora Energi satsar på nytt kraftvärmeverk

Hedemora Energi undersöker möjligheterna att bygga ett nytt kraftvärmeverk. FVB har gjort förstudien och ansvarar nu för fördjupande underlag av den nya anlä...

Läs mer


David Rosberg tar över som ny VD för BayWa r.e. Nordic

BayWa r.e. Nordic meddelar att David Rosberg, nuvarande Head of Finance i Norden, har utsetts till ny VD med formellt tillträde den 1 februari 2025. David har en gedigen erfarenhet från...

Läs mer


Nya F372 med ny design och myUplink

Nu uppdaterar vi en av våra främsta trotjänare med ny design och myUplink för en bekvämare vardag.  

Läs mer
Mest lästa

Palgo

BK Services

ramab

Sustainacon

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Nordheat

Vindkraftcentrum

KL Industri 250

OKQ8

Markavtal

KTR
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se