Den 24 april överlämnade Elmarknadsutredningen sitt betänkande till regeringen. Förslagen omfattar flera områden, alltifrån investeringar i ny kraftproduktion till anvisningsavtalens upphörande. Energiföretagen menar att utredningens förslag sannolikt inte kommer att räcka för att få fart på nödvändiga investeringar för elektrifiering
I januari 2024 gav regeringen Bo Diczfalusy i uppdrag att analysera och föreslå hur den svenska elmarknaden kan utvecklas och regleras. Syftet med utredningen var att tydliggöra systemansvaret, skapa långsiktiga planeringsförutsättningar och ge fossilfria kraftslag ersättning för systemnyttor.
Energiföretagen har i många år lyft behovet av en utredning för att analysera vilka åtgärder som krävs för att få till stånd nödvändiga investeringar i elproduktion och nå det klimatpolitiska målet. Utredningens direktiv var dock mer begränsat gällande elmarknadsfrågor och inkluderade även andra frågor.
– Utredningen rekommenderar några åtgärder som kan förbättra marknadsfunktionen och förtydligar ansvaret inom kraftsystemet men samtidigt hänvisas många större frågor, som ansvar för kapacitetsbrist, till ytterligare utredning, säger Åsa Petterson, vd Energiföretagen.
– Utöver ett försiktigt förslag om differenspriskontrakt för havsvind, saknas konkreta rekommendationer som kan minska osäkerheten för den som vill investera i kraftsystemet. Om vi ska lyckas med elektrifieringen i den takt som krävs för omställningen så behöver vi tydliga åtgärdsförslag – som också säkerställer att tillgång och efterfrågan går i takt, avslutar Åsa Pettersson.
Energiföretagen kommer nu att gå igenom hela utredningen i detalj och förbereda sitt remissvar.
Källa: Energiföretagen Sverige