Nordion Energi investerar i en ny förvätskningsanläggning för biogas i Göteborgs Hamn. Anläggningen planeras stå klar hösten 2026 och kommer i ett första steg att kunna leverera 250 GWh flytande biogas (LBG) årligen och därigenom möta en växande efterfrågan på förnybar energi hos sjöfarten, tunga transporter och industrin.
"Den här investeringen är ett viktigt steg mot vårt mål om ett helt grönt gasnät. En förvätskningsanläggning gör att fler biogasproducenter kommer att ansluta sig till nätet, vilket starkt ökar försörjningstryggheten för alla kunder som vill använda biogas", säger Hans Kreisel, vd Nordion Energi.
Marknad med stor tillväxtpotential
Investeringen sker i ett läge där den svenska marknaden för flytande biogas förväntas växa till över 10 TWh 2030. Anläggningen blir den första i Sverige med direktanslutning till det västsvenska gasnätet. Den kommer att kunna användas för både lagring och distribution av flytande biogas.
St1 Biokraft först att teckna avtal – kapacitet finns för fler aktörer
Energibolaget St1 Biokraft har redan säkrat en del av anläggningens kapacitet. Resterande kapacitet erbjuds till aktörer som vill påskynda omställningen till fossilfria alternativ.
”Vi utökar vår tillgänglighet av LBG för våra kunder inom tunga transporter, sjöfart och industri. Den här anläggningen har en nyckelroll i vår försörjningskedja med sin strategiska placering vid Göteborgs hamn där den möjliggör att vi effektivt kan försörja tankstationer och industrier i regionen samt bunkringsfartyg. Vårt mål är att nå 6 TWh försäljning av biogas till 2030,” säger Miika Johansson, VD St1 Biokraft.
Satsningen stärker hamnens gröna omställning
Göteborgs Hamn ser anläggningen som ett viktigt steg närmare hamnens målsättning att bli ett ledande bunkringsnav för förnybara bränslen i norra Europa, där flytande biogas är en viktig del i bränslemixen för sjöfartens omställning.
“Flytande biogas är ett naturligt steg framåt för den del av sjöfarten som anammat LNG, flytande naturgas, som bränsle. Med den här anläggningen säkerställs en förutsägbarhet att flytande biogas kommer att finnas tillgängligt för sjöfarten på ett enkelt sätt, varje dag, dygnet runt. Det är väldigt välkommet, säger Jill Söderwall, affärsområdeschef på Göteborgs Hamn.
Om anläggningen
Anläggningen i Göteborgs Hamn blir den första i sitt slag som är direkt ansluten till det västsvenska gasnätet. Efter kondensering lagras den flytande biogasen tillfälligt i en tank innan vidare leverans till kund, antingen genom lastning på trailers för vidare transport till tankställen eller industrier utanför nätet, eller genom att bunkras direkt som fartygsbränsle via en ledning. Anläggningen kommer årligen att kunna förvätska 250 GWh biogas, vilket till exempel motsvarar drygt 100 fartygsbunkringar per år eller årsförbrukningen för 500 lastbilar.
Faktaruta flytande biogas (LBG)
Flytande biogas är biogas som kylts ner under tryck. Användning av biogas som drivmedel reducerar utsläpp av CO2, sluter lokala kretslopp och sänker nivåerna av kväveoxider (NOX) och skadliga partiklar – och bidrar därmed till minskad påverkan på hälsa och miljö. För att kunna distribuera den flytande biogasen behövs en utvecklad infrastruktur.
Källa: Nordion Energi