Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Koldioxid i ny form – tekniksprång i Linköping


2025-04-04

<span>– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.</span>
Bild:Tekniska verken, Joakim Sjöholm.
– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.

Tekniska verken i Linköping är först i landet med att bygga en anläggning som kan uppgradera koldioxid från biogasproduktionen så att den bli godkänd för livsmedel. FVB har ansvarat för att integrera mediaflöden och processutrustning, vilket möjliggör en effektiv samverkan mellan befintliga och nya system.


I biogasproduktionen bildas idag koldioxid som en relativt ren restström vilken Tekniska verken tidigare släppt ut i luften. Med den nya anläggningen görs ytterligare rening av koldioxiden – med bland annat kolfilter och torkning – innan den kyls ner till flytande form. Därefter genomförs noggranna analyser så att koldioxiden håller livsmedelskvalitet. Anläggningen kommer att kunna producera 20 000 ton renad och flytande koldioxid per år.

– Att få livsmedelsklassad koldioxid ökar värdet på vår process och vi får en ny produkt att sälja som hjälper till på vår resa mot ett mer resurseffektivt och klimatsmart samhälle. Det är både strategiskt viktigt och roligt, säger Andreas Björk, som är projektledare på Tekniska verken.

Företaget blir först i landet med att använda biogen koldioxid från biogasanläggning till livsmedel genom en så kallad CCU anläggning. Huvudleverantören av processutrustningen, Bright Renewables, har däremot byggt liknande anläggningar i bland annat Nederländerna och Tyskland.

– De är vana vid tekniken, men detta blir den största anläggningen som de har byggt. De har helt enkelt kunnat skala upp det de har haft tidigare. Jag är trygg med att det kommer fungera, säger Andreas Björk.

Processutrustningen tillverkas och testkörs i en fabrik i Nederländerna innan den börjar levereras till Tekniska verken under våren. Därutöver ingår det fyra lagringstankar som kan lagra totalt 280 ton renad och flytande koldioxid, vilka nyligen lyftes på plats.

Investeringen för den nya anläggningen är på 54 miljoner kronor och av detta står Klimatklivet för drygt 22 miljoner kronor.

Samtidigt som Tekniska verken bygger sin CCU-anläggning görs en rejäl utbyggnad av den befintliga biogasanläggningen, så under året kommer produktionen successivt att fördubblas. Det mesta görs om till flytande biogas (LBG), vilket sker genom rening och nedkylning.

– Det är ett hett bränsle just nu till tunga transporter och industrier, så vi ser en stor potential för den nya utbyggnaden av, säger Andreas Björk.

FVB är involverade i arbetet med både CCU-anläggningen och den nya biogasanläggningen.

– Det är många delar som ska fungera ihop och där har vi har vi haft stor nytta av att FVB håller ihop sammankoppling och integration mellan nya och befintliga anläggningsdelar. Vi är en ganska liten organisation för biogas, så FVB fyller också en viktig funktion som ett bollplank i många frågor, säger Andreas Björk.

FVB har även ansvarat för process- och instrumentdiagram (P & I-diagram) och all information kring processflöden och hur rör är kopplade finns i 3D-modeller.

– Vi har hjälpt till att ta fram design på hur det ska se ut med rörstråk, rörgator och rörbryggor och hur man rent tekniskt tar hur olika flöden från punkt A till punkt B, säger David Lindén Elofsson på FVB, som varit konstruktör och 3D-samordnare i projektet.

– Att vi jobbar med 3D-modeller gör att vi kan ha en iterativ process där vi genom feedback och ny information från beställare, entreprenörer och leverantörer successivt uppdaterar modellerna, säger han.

Arbetet med 3D har stora fördelar menar även Andreas Björk.

– 3D-arbetet har hjälpt både oss och våra rörentreprenörer väldigt mycket. Annars står man med en ritning och så blir det inte som man har tänkt, då behöver den tillbaka till ritbordet. Här har i stället David direkt gjort justeringar i 3D-modellen. Att arbeta på detta sätt har varit extra viktigt eftersom vi dessutom har en anläggning som är i drift här, så att vi behöver tänka till och vara smarta med var och när vi ska ansluta olika rör och ventiler, säger Andreas Björk.


Källa: FVB Sverige AB


Tipsa en vn Skriv ut



<span>– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.</span>
– Drivkraften för oss på Tekniska verken är att ta vara på koldioxid i stället för att släppa ut det och på så vis tränga ut fossil koldioxid, säger Andreas Björk.

Koldioxid i ny form – tekniksprång i Linköping

Tekniska verken i Linköping är först i landet med att bygga en anläggning som kan uppgradera koldioxid från biogasproduktionen så att den bli godkänd för...

Läs mer
flamkontroll
I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun.

Mullsjös fjärrvärme blir en del av Solör Bioenergi

I dag tar Solör Bioenergi över ansvaret för fjärrvärmeverksamheten i...

Läs mer
Tillsammans med Yara är Energifabrikens sikte inställt på att producera biodrivmedlet rapsmetylester (RME) tillverkad av fossilfritt odlad raps.

Klimatsmart gödsel viktigt för fossilfritt bränsle

Energifabriken-gruppen producerar och distribuerar idag 100 procent förnybara bränslen,...

Läs mer


Matavfall blir till biogas och biogödsel

Ljusdal Energi-koncernen har nyligen bytt till Akribis ekonomisystem. Totalt är det sju...

Läs mer


Nordion Energi investerar i anläggning för flytande biogas i Göteborgs Hamn

Nordion Energi investerar i en ny förvätskningsanläggning för biogas i Gö...

Läs mer

Warning: Division by zero in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/se/include/print_newsgroup.php on line 391
Hantering av bränsleflis hos Hallands Hamnar i Varberg

Hallands Hamnar stärker sin position inom biobränslesegmentet

Hallands Hamnar har tecknat ett strategiskt avtal med den tyska koncernen Bruening Group för...

Läs mer
Gasums stationer med både LBG (flytande biogas) och LNG (flytande naturgas) bli tillgängliga för OKQ8:s IDS-kunder redan nu i höst. 

OKQ8 samarbetar med Gasum för att minska utsläppen inom tunga transporter

OKQ8 inleder ett strategiskt samarbete med Gasum, en expert inom den nordiska gassektorn och...

Läs mer
<span>När Falköpings kommun expanderar i den norra delen av Falköping med plats för bostäder och industrier gör Solör Bioenergi samtidigt en miljoninvestering i utbyggnad av fjärrvärmenätet.</span>

Solör Bioenergi investerar i framtidens energiinfrastruktur i Falköping

När Falköpings kommun expanderar i den norra delen av Falköping med plats för...

Läs mer
Multibygg Biogasanläggningen i Mönsterås

Biogasanläggning i Grimhult byggs med ECO-Betong

Swerock har levererat ECO-Betong till den stora biogasanläggning som byggs i Grimhult...

Läs mer
St1s nya bioraffinaderi.  

Nytt rekord för produktionskapacitet inom biodrivmedel

Sänkningen av reduktionsplikten som infördes den 1 januari 2024 beräknas minska...

Läs mer


Stockholm Exergi tecknar världens hittills största avtal med Microsoft för permanenta minusutsläpp

Stockholm Exergi har skrivit avtal med Microsoft om 3,33 miljoner ton permanenta minusutsläpp...

Läs mer


Gasum investerar i en ny biogasanläggning i Borlänge för att erbjuda mer förnybar energi på marknaden

Gasum har beslutat att investera i en ny biogasanläggning i Borlänge, Sverige....

Läs mer
Mest lästa

Palgo

BK Services

Ketherm

ramab

Sustainacon

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

Nordheat

Vindkraftcentrum

KL Industri 250

OKQ8

Markavtal

KTR
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se