Militär teknik används av fastighetsägare för att spara in på elkostnader
2022-11-24
Bild: MW Group
Den pågående energikrisen skapar stora utmaningar för såväl enskilda bostadsägare som fastighetsbolag. Nu har säkerhets- och försvarsbolaget MW Group börjat använda drönare utrustade med sensorer så som värmekameror för att lokalisera värmeläckage, skador och brister i fastigheter, för att hjälpa fastighetsägare att undvika onödigt dyra elräkningar.
Ökade elpriser slår mot fastighetsbolag och fastighetsägare över hela landet. Intresset för att ta till nya metoder för att optimera elåtgången har blivit allt större. MW Group, som tillhandahåller tjänster och produkter till bland annat Försvarsmakten och andra myndigheter, samt privata företag, tar nu till militär teknik och utrustning för att hjälpa fastighetsägare att inspektera sina fastigheter. Syftet är att upptäcka brister som exempelvis kan leda till onödig elförbrukning.
Genom att analysera fastigheter med specialutrustade drönare bestyckade med termiska sensorer och en metodik normalt använd i försvarssammanhang, till exempel för underrättelseinhämtning, kan man upptäcka om delar av en fastighet är för dåligt isolerade eller på annat sätt har termiska brister, som kan leda till temperaturförlust i fastigheten. Drönarna styrs av före detta militära drönaroperatörer.
– Elkrisen som vi står inför kan få katastrofala konsekvenser för fastighetsbolag och deras hyresgäster. Därför har vi fokuserat på att ta fram ett koncept där vi kan ta hjälp av teknik och tjänster som normalt sett används i det militära för att hjälpa företag i krisen, säger Mikael Karlsson, vd för MW Group.
Drönaroperatörerna är fullt certifierade för flyg- och sensoroperationer. Den data som samlas in under flygningarna djupanalyseras sedan av MW Groups certifierade tekniker för att ge konkreta förslag på åtgärder som sparar el, förebygger energispill och skonar miljön.
Med hjälp av drönarflygningarna går det dessutom att upptäcka andra problem och brister. Vid en inspektion av taket på en fastighet kan man exempelvis upptäcka vattenansamlingar som riskerar att skada isoleringen eller skadade takpannor som kan orsaka att vatten tar sig in i känsliga takytor, vilket i förlängningen kan leda till takläckage, mögel och röta. En drönarbesiktning av solpaneler kan avslöja sprickor, delaminering, skador eller andra problem som kan minska energiproduktionskapaciteten och orsaka onödiga intäktsförluster. Samma teknik kan även användas för att inspektera och optimera redan installerade solcellspaneler, för att säkerställa maximal drift och miljöbesparing.