Standard för byggnadsintegrerade solceller
I nya byggnader borde man från början kunna integrera solceller som ett arkitektoniskt element. Istället för att montera dem efteråt – utanpå eller ovanpå byggnaden.
Detta kommer nu att bli lättare. Nu finns det en europeisk standard för byggnadsintegrerade moduler med solceller, som ska förenkla för tillverkare, arkitekter, byggfirmor och installatörer och för provningsföretag och myndigheter. Standarden fokuserar på egenskaper som hänger samman med kraven i EUs byggproduktförordning och lågspänningsdirektiv och innehåller inga estetiska ställningstaganden.
Standarden behandlar solcellsmoduler – solpaneler – som på något sätt ingår i själva byggnaden, till exempel som fasadelement eller med en särskilt uttalad annan funktion, som till exempel bullerskydd. Detta kallas ibland BIPV, Building-Integrated Photovoltaic. Standarden består av två delar – SS-EN 50583-1, Byggnadsintegrerade solceller – Del 1: Moduler, och SS-EN 50583-2, Byggnadsintegrerade solceller – Del 2: System. De fastställdes som svensk standard den 11 maj av SEK Svensk Elstandard, en av de tre erkända svenska standardiseringsorganisationerna.
De standarder för solceller som finns sedan tidigare handlar om de optiska och elektriska egenskaperna och hur de provas, eller beskriver vissa konstruktionsmaterial och deras egenskaper, särskilt miljötålighet. Det har hittills saknats en beskrivning av de byggnadstekniska fordringarna, men nu fylls den luckan.
Standarden innehåller bl a krav på mekanisk motståndskraft, brandtålighet, värmeisolering och förmågan att motstå storm och snölaster. Eftersom solcellsmodulerna oftast placeras på tak ägnas särskild uppmärksamhet åt hur man provar deras förmåga att inte släppa igenom regn. Den första delen behandlar modulerna som byggnadselement och beskriver olika krav på modulerna, både på sådana med och utan glas. Den andra innehåller krav som styrs av placeringen på byggnaden, som del av vägg eller tak eller som t ex solskydd. Standarden omfattar inte koncentrerande system, med speglar eller liknande.
Källa: SEK Svensk Elstandard