Näringsministern bjöds på ”grönt kol” hos BioEndev


2015-09-18

Göran Ernstson, vd Umeå Energi och närings-och innovationsminister Mikael Damberg
Bild:Andreas Nilsson
Göran Ernstson, vd Umeå Energi och närings-och innovationsminister Mikael Damberg

Mikael Damberg, Sveriges närings- och innovationsminister, var igår på en innovationsresa genom Umeå. Dagen avrundades med ett besök på BioEndevs nya fabrik för produktion av svartpellets i industriell skala i Holmsund.

BioEndev är världsledande på torrefiering – en teknik som omvandlar skogsrester till nästa generations förnybara biobränslen. Bolaget, som ägs av Umeå Energi tillsammans med forskarna och entreprenörerna Anders Nordin och Ingemar Lind, fick under gårdagens besök av ministern möjlighet att diskutera teknikens industriella potential i Sverige och förutsättningarna för export på världsmarknaden.

- Vi står inför en stor klimatutmaning. Men det innebär också stora möjligheter till innovation, nya företag och nya jobb. Med den nya anläggningen för grönt kol visar Umeå att man är en innovationsstad av rang och i framkant av bioekonomins utveckling, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Pellets 2.0 – som kol fast grönt

Under besöket bjöds ministern på en introduktion till torrefieringstekniken och en rundvandring i den nya fabriken som har en betydligt större kapacitet än den första pilotanläggningen. Upp mot 16 kton svartpellets per år kan produceras här.

– Det är glädjande att regeringen har ett så stort intresse för miljöteknik och ser vilken potential den har att skapa både klimatnytta och affärsmöjligheter för svenska företag. Vår teknik för produktion av svartpellets – ett slags pellets 2.0 som kan ersätta den klimatförstörande kolen – kan användas inom såväl bränsle- och energiproduktion som kemikalieframställning, säger Anders Frisk, VD BioEndev.

– Vi tror starkt på BioEndevs världsledande teknologi för förädling av biomassa och det är spännande att få visa näringsministern vilka möjligheter som finns när potentialen i den svenska skogen möter teknikutveckling, säger Göran Ernstson, VD Umeå Energi.

Källa: Umeå Energi