Siemens levererar el till Australiens ”outback”


2014-12-05

Bild:Siemens

Kraftverket ligger vid den lilla orten Mount Isa beläget i delstaten Queensland i Australien, ofta kallat “the outbacks”. Den installerade kapaciteten på 242 megawatt (MW) ska leverera elektricitet med minimal miljöpåverkan till den lokala gruvindustrin som drivs av bolaget Glencore och till invånarna i området.

Diamantina kraftstation består av två kraftblock, var och ett på 121 MW som kan köras fristående. Varje kraftblock innehåller två gasturbiner samt en ångturbin i kombicykel. Ångan i de heta avgaserna från gasturbinerna tas till vara i ångturbinen vilket ger en högre elverkningsgrad än om turbinerna körs var för sig.

Siemens turbinverksamhet i Finspång har ansvarat för anläggningens konstruktion samt för leverans av all utrustning för elgenerering. I leveransen ingår totalt fyra gasturbiner (SGT-800) tillverkade i Finspång och Trollhättan, två ångturbiner (SST-400) från Siemens i Tyskland, pannor samt el-utrustning och kontrollsystem. Siemens har även fungerat som tekniskt stöd på plats under konstruktions- och driftsättningsfasen.

–  Anläggningen som vi har levererat till Australien är ett bra exempel på en långsiktigt hållbar energilösning som också kan stödja det skiftande elbehovet från koppargruvan i området på ett effektivt sätt, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB.

–  Vi är väldigt nöjda med anläggningen och med Siemens. Denna anläggning möter de tuffa kraven för ö-drift med snabba lastförändringar i kombination med en hög verkningsgrad och en toppmodern låg-emissionsteknologi, säger David Jones, General Manager för APA Group.

Till leveransen hör även ett flerårigt servicekontrakt som nu träder i kraft.

Källa: Siemens