Elpriserna i södra Sverige stabiliseras


2024-10-22

Bild:Jönköping Energi

Inför den kommande vintern ser elpriserna ut att stabiliseras i södra Sverige, efter några år av stora prisvariationer. Prognoser visar att priserna i södra Götaland kommer ligga på ungefär samma nivå som förra vintern, men betydligt lägre än de höga nivåerna under vintern 2022/23. Det innebär att hushåll kan förvänta sig en mer förutsägbar elräkning, något som ger en viss lättnad efter de senaste årens elprisuppgångar.


Prisutvecklingen ser ut att gynna både villaägare och de som bor i mindre bostäder, såsom radhus och lägenheter. Även om de exakta kostnaderna varierar beroende på förbrukning, verkar de stora topparna från tidigare år vara på väg att plana ut.

En viktig faktor bakom denna stabilisering är att gaslagren i Europa är välfyllda och vattenmagasinen i Sverige är på goda nivåer, vilket ger goda förutsättningar för stabila priser.

-Grundförutsättningarna för gynnsamma konsumentpriser under vintern är goda men är avhängiga av framför allt omvärlden mot bakgrund av kriget i Ukraina och den spända situationen i mellanöstern. Vilken efterfrågan av el det kommer att bli i vinter styr också, där en kall vinter kommer öka prisnivån, säger Carl Dohlsäter, enhetschef för Energihandel hos Jönköping Energi. Vår rekommendation är att utgå från sin egen situation och möjlighet. Väljer du fast avtal så säkrar du ditt pris men som kanske blir dyrare än om du väljer rörligt pris. Allt är beroende på vilken risk du är beredd att ta.

Ny modell för elmarknaden
En annan avgörande förändring är införandet av den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden i slutet av oktober. Detta nya system för elöverföring syftar till att optimera elnätet och kan bidra till effektivare och mer balanserade elpriser på lång sikt. Även om systemet kan medföra något högre priser på kort sikt, är tanken att det ska leda till mer stabila priser i framtiden.

Trots dessa positiva trender kan faktorer som kallt väder och globala händelser, exempelvis konflikter som påverkar gastillgången i Europa, fortfarande påverka elpriserna. Sammanfattningsvis pekar dock utvecklingen mot en mer stabil vinter för elpriserna i södra Sverige, vilket ger hushållen bättre förutsättningar att planera sina energikostnader.


Källa: Jönköping Energi