GULLBERGELVA VATTENKRAFTVERK I ÅFJORD KOMMUN, NORGE, TAS I KOMMERSIELL DRIFT


2024-10-16

Gullbergelva Kraftverk
Bild:Locus Energy
Gullbergelva Kraftverk


SEB Nordic Energys portföljbolag Locus Energy har framgångsrikt startat kommersiell drift av bolagets vattenkraftverk Gullbergelva i Åfjords kommun i Norge

Efter Locus Energys förvärv av Blåfall Utvikling A/S tidigare i år utgör Gullbergelva en milstolpe som det första projektet sedan transaktionen att tas i kommersiell drift.

Locus Energys totala norska vattenkraftsportfölj består av 26 anläggningar, med en sammanlagd potentiell produktionskapacitet om drygt 250 GWh. Kraftstationen i Gullbergelva har en installerad effekt om 2,7 MW och planerad årsproduktion om 8,3 GWh. Det är det åttonde kraftverket i kommersiell drift i portföljen.

"I de 21 lokala norska kommuner som vi är verksamma i idag är vi stolta över att kunna bidra till att stärka det lokala energisystemet", säger Niklas Sörensen, VD för Locus Energy

"Utvecklingen och byggandet av kraftverket i Gullbergelva tillsammans med 17 km elnät- och fiberanslutningar utgör en milstolpe för oss och kommunen, och vi är glada över den stärkta uppkopplingen och den fortsatta utvecklingen av förnybar energi i området", säger Lars Haugom, VD för Blåfall AS.

"Byggnationen av Gullbergelva skapar en stark tilltro till Sørdalens framtida utveckling genom att tillhandahålla fiberanslutning, en uppgradering av elnätet och säkra årliga markarrenden för markägare. Som kommunstyrelsens ordförande är jag en stark förespråkare för de insatser och investeringar som görs i Sørdalen och som har möjliggjorts genom ett nära samarbete mellan byggherren, fiberleverantören, kommunen och regionen.", säger Erling Iversen (Sp), kommunstyrelsens ordförande i Åfjords kommun.

Efter driftsättningen av Gullbergelva fortsätter Locus Energy sin bygg- och utvecklingsverksamhet för småskaliga vattenkraftverk på ytterligare 18 platser i Norge.


Källa: Locus Energy