NorthStarH2 tar ett viktigt steg framåt – Uniper och Jämtkraft tecknar nätanslutningsavtal


2024-10-16

Bild:Uniper

Uniper är fast beslutna att ta projektet NorthStarH2 vidare och den planerade tillverkningen av hållbart elektrobränsle i Lugnvik. Uniper och Jämtkraft har nu undertecknat ett nätanslutningsavtal som beräknas till cirka 500 miljoner kronor.

– NorthStarH2 spelar en central roll i Unipers arbete med att driva på energiomställningen. Det är glädjande att vi nu tar projektet vidare genom att teckna ett nätanslutningsavtal med Jämtkraft så att den förnyelsebara elektriciteten för projektet är säkrad, säger Johan Svenningsson, Sverigechef Uniper.

NorthStarH2 är en industri för fossilfritt elektrobränsle som använder förnybar el och biogen koldioxid för att producera e-metanol. Bränslet kan användas för att ställa om högutsläppande sektorer som transportsektorn och kemiindustrin.

Uniper är fast beslutna att ta projektet NorthStarH2 vidare. Ett viktigt steg på vägen är att Uniper och Jämtkraft har undertecknat ett bindande nätanslutningsavtal på 175 MW, vilket totalt beräknas till cirka 500 miljoner kronor. Nätanslutningsavtalet krävs för elektricitet ska kunna levereras till den planerade produktionsanläggningen i Lugnvik, Östersund.

– I ett sådant här stort projekt är det viktigt att alla inblandade aktörer jobbar åt samma håll, säger Jan Taschenberger, global chef för grön energi och gas Uniper.

Under veckan besöker en delegation från Uniper i Tyskland Östersund för att tillsammans med representanter från Jämtkraft, Liquid Wind och Östersunds kommun planera det fortsatta arbetet för NorthStarH2.

– Östersund har de bästa förutsättningarna för produktion av elektrobränslen. Tillgången på förnyelsebar elektricitet, vatten, biomassa och utvecklad infrastruktur är idealisk, säger Jan Taschenberger.

Fullt utbyggt skulle e-metanolen, som kan produceras i Östersund, kunna reducera Sveriges fossila koldioxidutsläpp genom att återanvända 160 000 ton biogen koldioxid per år.


Källa: Uniper