Ny NordicEPOD-fabrik öppnar för att öka produktionen av kraftmoduler för snabbare byggnation av datacenter


2024-09-27

Bild:Eaton


Stockholm, 26 september 2024. Det intelligenta energihanteringsföretaget Eaton och datacenterdesign- och byggföretaget CTS Nordics tillkännagav idag officiellt öppnandet av den nya NordicEPOD-fabriken i Oslo. NordicEPOD:s toppmoderna anläggning tillverkar nu standardiserade kraftmoduler, så kallade EPOD:er, som förkortar byggtiden för datacenter med flera veckor.

Eatons egenutvecklade teknik, inbyggd i EPOD:erna, garanterar en mycket energieffektiv leverans av kritisk ström till servrarna via Eatons EnergyAware UPS – en avancerad avbrottsfri kraftlösning (UPS) som datacenter kan använda för att hjälpa elnätet att integrera en högre andel variabel förnybar energi. Tillsammans med Eatons välbeprövade SF6-fria mellanspänningsställverk gör detta att EPOD:er skiljer sig från liknande prefabricerade kraftmoduler. EPOD-teknikens erbjudande till datacenteroperatörer är verkligen unikt.

Kraftmoduler blir alltmer det föredragna tillvägagångssättet för många datacenterkunder i Europa. Eaton kommer att förse NordicEPOD med kritiska kraftprodukter och tjänster på förkonstruerad systemnivå. Den 12 000 kvadratmeter stora anläggningen kommer att producera upp till 350 EPOD:er per år.

CTS Nordics är ett specialiserat företag för datacenterdesign och byggnation, med fokus på nya byggnadsdesign- och konstruktionsmetoder. De erbjuder datacenteroperatörer en standardiserad, snabbt implementerbar och kostnadseffektiv metod för design, konstruktion och driftsättning av datacenter.

Eatons teknik är en central del av de EPOD:er som gör att fabriken är helt digitalt aktiverad, med driftsättning nivå 1 till 3 klar, redo för snabb och effektiv integration och drift på byggarbetsplatsen. Detta minskar behovet av kvalificerad arbetskraft på plats och resulterar därmed i betydande kostnadsbesparingar. EPOD:er byggs enligt samma design för att uppnå korta leveranstider, samtidigt som de högsta kvalitetsstandarderna bibehålls, även om anpassningar är möjliga utifrån kundernas behov.

EPOD:er är konstruerade för att sitta mellan elnätet och IT-infrastrukturen i datacentret och innehåller kritiska kraft-, reserv-, kyl- och styrsystem. Detta inkluderar Eatons UPS och ställverk, som stödjer försörjningen av upp till 2 MW elektrisk kraft.

Öppnandet av den nya fabriken kommer vid en läglig tidpunkt, då efterfrågan på ny datacenterkapacitet ökar kraftigt. Denna tillväxt drivs av det enorma behovet av datorkraft och energi för applikationer som artificiell intelligens (AI). Norden, med sin stora tillgång på förnybar energi, är särskilt väl positionerad för att dra nytta av denna utveckling. Faktum är att NordicEPOD:s nya fabrik, med en växande arbetsstyrka på 300 personer, ligger i det framväxande digitala industrinavet i Hanekleiva.

– Eatons avancerade EnergyAware UPS, baserad på kiselkarbidväxelriktare, tillsammans med det mest beprövade SF6-fria mellanspänningsställverket i branschen, är några av de funktioner som gör detta EPOD-teknikerbjudande till datacenteroperatörer helt unikt. EPOD:erna innehåller även annan välbeprövad Eaton-teknik, inklusive transformatorer och RMU-enheter (Ring Main Unit) för mellanspänning, säger Ciarán Forde, vice president, strategic accounts and alliances, Eaton, EMEA.

– Vår expertis inom datacenterdesign, tillsammans med Eatons beprövade energihanteringsteknik, globala räckvidd och engagemang, är inkapslade i EPOD:en och det ger till en vinnande formel för datacenterindustrin som behöver bygga kapacitet snabbt, trots bristen på bygg- och ingenjörskompetens i hela Europa, säger Gisle Eckhoff, vice president, business development, CTS Nordics.


Källa: Eaton