Ny solkraftspark planeras i Kristianstad


2024-09-20

En ny solpark planeras att anläggas nordväst om Everöd. Parken väntas få en maxeffekt på 52 MW och skulle på årsbasis kunna producera hälften av det totala behovet av hushållsel i Kristianstad tätort.
Bild:C4 Energi
En ny solpark planeras att anläggas nordväst om Everöd. Parken väntas få en maxeffekt på 52 MW och skulle på årsbasis kunna producera hälften av det totala behovet av hushållsel i Kristianstad tätort.


C4 Energi och infrastrukturbolaget Polhem Infra planerar en ny solcellspark i de södra delarna av Kristianstad kommun. Solparken, som är planerad att anläggas nordväst om Everöd, väntas få en maxeffekt på 52 MW och skulle på årsbasis kunna producera hälften av det totala behovet av hushållsel i Kristianstad tätort.


– Lokalt producerad fossilfri el utgör en viktig del i omställningen mot framtidens hållbara energisystem. Med ytterligare en solkraftspark skapar vi förutsättningar för att ge Kristianstad kommun kraft och energi att fortsätta växa och utvecklas, säger Staffan Fredlund, strategisk projektledare på C4 Energi.

Möjligheterna att anlägga en solpark utreds av Solkompaniet men initiativet kommer från det kommunala energibolaget C4 Energi i Kristianstad.

Halva behovet av hushållsel i Kristianstad

Den planerade solparken är tänkt att ägas gemensamt av C4 Energi och investeringsbolaget Polhem Infra som är första, tredje och fjärde AP-fondernas gemensamma bolag för investeringar i hållbar infrastruktur.

Den maximala arealen för utredningsområdet, före utredningar och anpassningar, omfattar cirka 78 hektar. Parkens maxeffekt väntas uppgå till 52 MW, vilket innebär att den har möjlighet att producera el som täcker halva behovet av hushållsel i Kristianstad. Planerat anläggningsområde är strax nordväst om Everöds tätort, vid flygplatsen Kristianstad Österlen Airport.

Solkraftsparken i Everöd skulle innebära ett betydande och nödvändigt tillskott av fossilfri och förnybar elproduktion i såväl kommunen som regionen. Skåne är i dag det område i Europa med lägst installerad eleffekt i förhållande till maximal förbrukning och behovet av el är stort.

– Sveriges behov av el bedöms vara fördubblat till 2045. För att klara det ökade behovet som uppstår när tunga samhällssektorer som industri och transport i allt högre grad elektrifieras behövs mer närproducerad el i regionen. En ny solpark i Everöd bidrar dessutom till att uppnå Kristianstad kommuns ambitiösa mål om att vara fossilbränslefri till 2034, säger Staffan Fredlund.

Samrådsprocess pågår

Den planerade solparken i Everöd har en förväntad livslängd på 40 år.

En öppen samrådsprocess kring den planerade solparken pågår med berörd allmänhet, föreningar, Länsstyrelsen i Skåne, Kristianstad kommun och övriga myndigheter som kan antas bli berörda.

Information och eventuella synpunkter på den planerade parkens placering, utformning och omfattning samt vilka miljöeffekter solparken kan tänkas medföra kan lämnas senast den 20 oktober 2024.


Källa: C4 Energi