Heidelberg Materials inleder projektförberedande insatser för Slite CCS med stöd av Fonden för en rättvis omställning
Vid Heidelberg Materials cementfabrik i Slite, på Gotland pågår ett av Sveriges och EU:s mest betydande klimatomställningsprojekt. Med en fullskalig koldioxidinfångningsanläggning (CCS och BECCS) kommer uppemot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid att fångas in årligen med start år 2030.
Fonden för en rättvis omställning (FRO) är en EU-fond som fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp. Fonden ska minska utsläppen och tackla de utmaningar som följer med omställningen. Stödet via Fonden för en rättvis omställning (FRO) om cirka 70 miljoner svenska kronor är öronmärkta för åren 2024–2026 för projektförberedande insatser som möjliggör en efterföljande etablering av en CCS-anläggning. Merparten avser projektering och investering i ett uppgraderat ställverk för framtida ökad kraftöverföring.
− Vi är fast beslutna om att hålla ett högt tempo och jobba parallellt med alla delar i vår verksamhet för att kunna ställa om svensk cementindustri bortom noll nettoutsläpp redan 2030. Fonden för rättvis omställning stöttar oss i det arbetet och visar på samhällets prioritering av CCS-satsningen i Slite som angelägen både för att nå klimatmålen och säkerställa regional utveckling och svensk konkurrenskraft på kort och lång sikt, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
EU-finansiering genom Fonden för en rättvis omställning ska främja cementindustrins klimatomställning på Gotland, och bidra till att Sverige når de nationella klimatmålen samt energi- och klimatmål på EU-nivå, baserat på Parisavtalet. De medel som delas ut ska användas till forskning som främjar cementindustrins klimatomställning, stöd till CCS i cementindustrin och förstärkning av Gotlands elnät.
− Genom att stödja förberedandet av en CCS-anläggning vid cementfabriken i Slite skapar vi förutsättningar för en minskad klimatpåverkan på Gotland och i hela landet. Det är precis det som Fonden för rättvis omställning är till för; att bidra till klimatomställningen för de industrier och län som har mycket höga koldioxidutsläpp, men samtidigt bibehålla konkurrenskraften, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.
Källa: Heidelberg Materials