Nytt energisystem i Karlskoga och Degerfors invigt
Beslutet om en sammankoppling togs våren 2022 och sedan dess har arbetet pågått intensivt. Tio kilometer rör har grävts ner, nya tryckstegringsstationer har byggts i båda orter och produktionsanläggningarna har anpassats till det nya nuläget. Under sommaren har den första energin flödat i systemet och under kvartal 3 kommer ledningen att fortsätta med provdrift för att i slutet av hösten övergå till kommersiell drift.
- Härligt att vi står här och formellt kan inviga framtidens energisystem vid en av de nya stationerna. Byggnationen har följt planen och det är många parter som har levererat mycket på kort tid. Det här är i första hand ett klimatprojekt men det för även med sig många andra fördelar, säger Peter Lilja, VD på Degerfors Energi.
Det bästa från båda bolagen
Utöver stora koldioxidbesparingar skapar det gemensamma systemet ökad robusthet med minskad störningskänslighet. Det ger också helt nya möjligheter att optimera investeringar och underhåll.
- Vi kan nyttja det bästa från båda bolagen och stärka fjärrvärmens konkurrenskraft. Samtidigt avlastas båda elnäten i och med att fastigheterna kan värmas med annan infrastruktur. Lägg därtill en kraftigt ökad lokal elproduktion. Det här är något som båda energibolagen och dess kommunala ägare ska vara stolta över, sammanfattar Sebastian Cabander, VD på Karlskoga Energi & Miljö.
Stort Klimatklivsbidrag
Prislappen höll sig under de budgeterade 136 Mkr varav upp till 61 miljoner kommer från Klimatklivet som är ett investeringsstöd från Naturvårdsverket och EU. Det är det största Klimatklivsbidraget som delats ut i Örebro och Värmlands län.
Det fortsatta ansvaret för drift och utveckling kommer att hanteras hos det nya gemensamma bolaget Möckeln Energi AB som äger ledningen och tryckstationerna.
- Samarbete är vägen framåt för klimatarbetet. Den här satsningen är värd varenda krona, det är en investering för nästkommande generationer, säger Lena Rådström Baastad och förklarar nya systemet invigt.
Källa: Karlskoga Energi & Miljö