Deep Wind Offshore och Ellevio i samarbete om havsbaserad vindkraft


2024-06-17

Deep Wind Offshore och Ellevio har ingått ett långsiktigt samarbete för att ansluta havsbaserad vindkraft på nätet. Målet är att accelerera energiomställningen i Sverige och möta det ökande energibehovet.
 

Deep Wind Offshore, en internationell utvecklare av havsbaserad vindkraft, har inlett ett samarbete med Ellevio, ett av Sveriges största energibolag. Genom partnerskapet kommer bolagen att kombinera Deep Wind Offshores globala expertis inom havsbaserad vindkraft med Ellevios roll som elnätsägare för att gemensamt utveckla och driva projekt.
Samarbetet ska utforska nya modeller för nät på land och till havs och nya lösningar som kan accelerera klimatanpassningen för industriella kunder. Nya modeller för hur fossilfri energi kan levereras mottagaren innebär en stor möjlighet i klimatanpassning och expansion för många stora elförbrukare.
Primärt fokus för samarbetet är Olof Skötkonung, en havsbaserad vindkraftspark i Bottenhavet, belägen 53 kilometer nordost om Gävle. Parken planeras att omfatta 70 vindkraftverk med en kapacitet att producera upp till 7,5 TWh årligen, vilket motsvarar en betydande del av regionens elbehov.
För Ellevio är projektet en del av en affärsmodell som omfattar utveckling och ägande av nät för havsbaserad vindkraft. Ambitionen är att möjliggöra anslutning av stora mängder vindkraft i Sverige och bidra till en snabbare grön omställning.
Deep Wind Offshore utvecklar projekt i flera länder och ser särskild potential i den svenska marknaden tack vare utmärkta vindresurser, ett ökande behov av förnybar energi och ett effektivt styrsystem som stöttar etableringen av ny kraftproduktion.

Källa: Deep Wind Offshore