Varberg Energi kopplar upp Qvantum till flexibilitetsmarknaden
Idag finns det mer än 1 miljon värmepumpar installerade i Sverige, vilket motsvarar effekten av cirka 10 kärnkraftverk. Nästa generations värmepumpar är bättre för energisystemet och sparar pengar för villaägarna. Värmepumpsbranschen har länge levererat värmepumpar som endast belastat elnätet. Qvantums nya värmepumpsplattform har förändrat designen på värmepumpen så att den även kan användas som ett termiskt batteri och därmed flytta energilaster i tiden. Genom det samarbete som Varberg Energi och Qvantum etablerat kan Qvantum som värmepumpsproducent nu ta ansvar för att hjälpa elnätet genom att även koppla upp värmepumpar mot Svenska kraftnäts marknad för stödtjänster.
Qvantum börjar med att koppla upp sin fabrik i Åstorp. Anläggningen har idag laddstolpar för elbilar, solceller, värmepumpar, termiska batterier och inom kort även elektriska batterier. Fabriken blir uppkopplad genom att Qvantums egenutvecklade plattform iQflex integreras med Varberg Energis plattform Nätflex och på så vis kan flexibilitet hos energiresurser i fabriken hjälpa till att stabilisera elnätet.
Nästa generations värmepumpar från Qvantum är från grunden designade för att kunna bli aktiva noder i elnätet. Qvantums nya värmepumpsplattform är framtidssäkrad och designad för HP2G funktionalitet (Heat Pump To Grid) vilket innebär att de kan kopplas upp mot flera av de nya energimarknaderna. Genom en patentsökt ny lösning omvandlas varmvattentanken till ett termiskt batteri som kan användas för att ytterligare öka flexibiliteten.
– Det är tydligt att Qvantum har hälften av sitt DNA från energibranschen och hälften från värmepumpsbranschen. De utgår ifrån energisystemet i stort när de utvecklar sina produkter, vilket är nödvändigt när vi behöver ha tempo i energiomställningen, säger Patrik Björklund, Försäljningschef Varberg Energi.
Varberg Energi går i täten och är bland de första i världen att erbjuda värmepumpar för delaktighet i framtidens energisystem. Med flexibla användare kan elnätet användas smartare. Det innebär plats för mer förnybar energiproduktion och mer konsumtion, utan att det nödvändigtvis behöver driva stora investeringar i elnätet.
– I framtidens energimarknad blir flexibilitet viktigare än mängden energi som används, fortsätter Björklund.
– Framväxten av flexibilitetsmarknader är en viktig del av denna förändring och värdet för elnäten att kunna styra värmepumpar är mycket stor.
Källa: Qvantum